Redirecting...

Daca nu ai fost redirectionat, Apasa aici.

Navbar
Notification Icon Example Modern Navbar
Lecție: Raționamentul Inductiv

Cap.2 Raționamentul Inductiv


1. Introducere


Raționamentul inductiv este procesul prin care, bazându-te pe observații sau exemple specifice, ajungi la concluzii generale. Este similar cu situația în care, în calitate de cercetător, observi un fenomen de mai multe ori și începi să crezi că acesta se va repeta mereu în aceleași condiții.

Totuși, spre deosebire de raționamentul deductiv, raționamentul inductiv nu garantează concluzii 100% sigure, ci oferă doar o probabilitate sau o plauzibilitate pentru acestea.

2. Componentele raționamentului inductiv


Observații sau exemple specifice: Începi cu detalii concrete și te îndrepți spre generalizări. Te interesează mai puțin capacitatea ta de a genereliza ci mai mult aspectul descriptiv al exemplelor și observațiilor, încercând să îți dezvolți spiritul de observație dar și capacitatea de a reflecta în mod fidel realitatea.


Extrapolare de la particular la general: Tragi concluzii generale (există doar lebede albe) din cazuri specifice (vezi 100 de lebede albe). Îți dezvolți capacitatea de a identifica pattern-uri și modele care se repetă.


Concluzii probabilistice: Concluziile bazate pe probabilitate, nu pe certitudine absolută. Raționamentul de acest tip fiind probabilistic, nu știm cu siguranță dacă este sau nu adevărat până la proba contrarie. De exemplu, afirmația “există doar lebede albe” este falsă în realitate, doar pentru că nu ai văzut lebede negre nu înseamnă că acestea nu există.

3. Tipuri de raționament inductiv



1. Generalizare: Se bazează pe observații repetate pentru a ajunge la o concluzie generală. Este o capacitate înnăscută și modul principal prin care creierul clasifică experiența și organizează informația într-un mod în care o face ușor de accesat.

În știință, generalizarea ne-a ajutat să dezvoltăm teorii celebre, precum teoria evoluției. Capacitatea de a generaliza este completată de capacitatea de abstractiza, care te ajută să extragi aspectele relevante dintr-o problema și să elimini elementele neesențiale.


2. Analogie: Poate lua forma unui tip de raționament (analogic) însă tot un subtip de raționament inductiv este. Folosești comparații între lucruri asemănătoare pentru a concluziona proprietăți noi.

De exemplu, în studiile pe animalele apropiate evolutiv de noi (șoareci - mamifere), putem să găsim asemănări sau deosebiri ca funcționare cognitivă sau fiziologică, înainte ca anumite medicamente să fie aplicate pe oameni.


3. Cauzalitate: Presupui că un eveniment cauzează un alt eveniment pe baza unei asocieri observate. Dacă evenimentul "x" produce "y" ca efect repetat "x → y", atunci putem concluziona că "y" este efectul observat al lui "x" până la proba contrarie.

Din nou, exemplele de cauzalitate observată sunt inductive, deci probabilistice, având o anumită marjă de eroare luată în calcul. În știință, statistica este domeniul care ne ajută să decidem dacă relația dintre "x = consumul de tutun" și "y = cancer" este cauzală sau "corelațională".

Poate sună complicat, dar îți va fi util să reții frază "corelația nu implică cauzalitate". Dacă două evenimente se produc în același timp sau evenimentul A este urmat de evenimentul B, asta nu înseamnă că A produce B. În relația dintre "fumat" și 'cancer', sunt mulți factori ce pot conduce la cancer și în absența fumatului.

Totusi, fumatul a fost recunoscut ca un factor de risc "asociat" sau "corelat" cu dezvoltarea tumorilor pulmonare.

3. Erori de raționament inductiv și biasuri cognitive


Generalizare excesivă: tragi concluzii generale dintr-un număr prea mic de observații.


Biasul de confirmare: ai tendința de a acorda mai multă atenție informațiilor care îți confirmă credințele preexistente.


Eroarea post hoc: presupui că, dacă un eveniment urmează altuia, primul eveniment trebuie să fie cauza celui de-al doilea.


Analogia slabă: compari două lucruri care au mai multe diferențe decât similarități, ceea ce conduce la o concluzie incorectă.

4. Exemple și aplicații în viața de zi cu zi


Observații în natură: concluzionezi că soarele va răsări și mâine, bazându-te pe observația zilnică a răsăritului.


Sondaje și cercetări: generalizarea preferințelor unui eșantion la o populație mai largă.


Învățarea din experiențe: concluzionezi că un anumit aliment nu este potrivit pentru tine, bazându-te pe reacțiile repetate ale corpului tău.

Concluzie


Raționamentul inductiv este prima abilitate pe care testele de IQ o au în vedere când testează inteligența, deoarece se bazează pe capacitatea de a identifica reguli și pattern-uri în imagini cu simboluri. Dezvoltarea noastră psihologică depinde în mare măsură de cât de rapid ne adaptăm și învățăm o lume plină de reguli.

Deși este un instrument puternic, este important să îl folosești cu discernământ și să fii conștient de limitele sale, evitând capcana generalizării excesive și analogiilor absurde sau inadecvate. Combinația dintre teorie și exemple practice oferite pe platforma îți oferă o viziune completă asupra modului în care poți utiliza raționamentul inductiv în mod eficient.

Ține-mă la curent cu noutățile despre examen

 

Ține-mă la curent!
Ține-mă la curent!
Ti-am salvat e-mailul!

Eroare

litigii gandire critica
ANPC
Instagram gandire critica
facebook gandire critica
tiktok gandire critica

Grile de Gandire Critica. Copyright 2023 @GC