Redirecting...

Daca nu ai fost redirectionat, Apasa aici.

Navbar
Notification Icon Example Modern Navbar
Capitolul 4: Identificarea și Evaluarea Argumentelor în Texte Complexe

Capitolul 4: Identificarea și evaluarea argumentelor în texte complexe

Introducere:


În această secțiune, vom explora un text suport, folosindu-l pentru a exemplifica noțiunile teoretice. Vom discuta despre premise, concluzii și modul de a evalua validitatea unui argument.

Text suport și grile:


Într-un studiu recent realizat pe șoareci, cercetători de la UCLA, Institutul Federal Elvețian de Tehnologie și Universitatea Harvard au descoperit o componentă esențială pentru refacerea funcționalității după leziuni ale măduvei spinării. Neurocercetatorii au demonstrat că regenerarea anumitor neuroni către zonele lor țintă naturale duce la recuperare, în timp ce regenerarea aleatorie nu a fost eficientă.

În 2018, echipa a identificat o metodă de tratament care stimulează regenerarea axonilor – fibrele subțiri care conectează celulele nervoase – după leziuni ale măduvei spinării la rozătoare. Deși această metodă a condus la regenerarea axonilor peste leziunile severe ale măduvei spinării, refacerea funcționalității a rămas o provocare majoră.

În cadrul noului studiu, echipa a urmărit să determine dacă direcționarea regenerării axonilor către regiunile lor țintă naturale poate duce la restaurarea funcționalității la șoareci după leziuni ale măduvei spinării. Cercetătorii au descoperit că regenerarea axonilor într-un mod nespecific nu contribuie la recuperare, însă, cu ajutorul semnalelor chimice care ghidau axonii către regiunea lor țintă în măduva spinării lombare, s-au observat îmbunătățiri semnificative ale capacității de mers la șoareci.

Michael Sofroniew, unul dintre autorii studiului, subliniază importanța ghidării axonilor către regiunile lor țintă naturale pentru recuperare. Autorii sugerează că această abordare are un potențial mare pentru dezvoltarea de tratamente destinate refacerii funcțiilor neurologice la animale și oameni. Totuși, se recunoaște complexitatea procesului la speciile non-rozătoare și se subliniază necesitatea unor strategii bine definite.


Întrebări și răspunsuri:


  1. 1. Care a fost o observație esențială a cercetătorilor în legătură cu regenerarea axonilor?

      a.Orice tip de regenerare este eficientă dacă respectă condițiile ce țin de functionalitatea maduvei spinarii.

      b.Semnalele chimice deteriorează procesul de regenerare.

      c.Axonii trebuie să se regenereze aleatoriu pentru o recuperare eficientă.

      d.Doar regenerarea către zonele țintă naturale conduce la recuperare.

      e.Șoarecii au dezvoltat imunitate la leziuni.


  2. 2. Bazat pe descoperirile din studiul din 2018, care afirmație este cea mai corectă?

      a. Studiul nu a examinat legătura dintre regenerare și funcționalitate decât în mod limitat în funcție de animalele studiate.

      b. Șoarecii pot regenera axonii insa nu atunci cand exista leziuni severe.

      c. Leziunile severe nu pot fi tratate printr-o regenerare a axonilor.

      d. Regenerarea axonilor a avut loc, dar nu a garantat mereu recuperarea funcționalității.

      e. Axonii se regenerează mai bine fără intervenție cand sunt ghidati de procesul de semnalizare chimica.


  3. 3. Bazându-te pe studiu, ce impact ar putea avea direcționarea incorectă a regenerării axonilor?

      a. Creșterea lenta a funcționalității măduvei spinării.

      b. Regenerarea axonilor în zone neesențiale.

      c. Nicio diferență în funcționalitatea măduvei spinării.

      d. Deteriorarea ulterioară a măduvei spinării.

      e. Reducerea duratei de viață a șoarecilor.

Diferențierea dintre premise și concluzii:


Identificarea structurii unui argument este primul pas în evaluarea sa. Premisele sunt afirmații care formează baza argumentului, în timp ce concluzia este punctul pe care autorul dorește să îl demonstreze.


Considerând studiul despre regenerarea axonilor, putem identifica afirmatia "regenerarea axonilor peste leziunile severe ale măduvei spinării a fost posibilă" ca premisă, iar concluzia este că "ghidarea axonilor către regiunile lor țintă naturale duce la recuperare". În acest caz, putem transforma afirmațiile în propoziții ce solicită un raționament deductiv. Dacă aplicăm deducția condițonală , atunci putem traduce legătura logică între premisă și concluzie astfel: "Dacă axonii se pot regenera peste leziunile severe în zone țintă", antecedentul sau condiția suficientă care trebuie să fie realizată, "atunci, are loc recuperarea", consecventul sau consecința trebuie să fie adevărată dacă premisa este adevărată.


Evaluarea validității și coerenței argumentului:


Validitatea se referă la legătura logică dintre premise și concluzie. Dacă premisele sunt adevărate și susțin concluzia, argumentul este valid. Cu toate acestea, un argument valid nu garantează că concluzia este adevărată. De exemplu, modalitatea de verificare de mai sus a fost traducerea afirmațiilor în limbaj logic formal, pentru a verifica validitatea. Dar, deși argumentul este valid nu înseamnă că este și adevărat în realitate. De exemplu, noi am acceptat drept adevărată "premisa" conform căreia "axonii se pot regenera peste leziunile severe în zone țintă", însă există posibilitatea să fie falsă, adică "axonii să nu se regenereze complet sau nu în anumite condiții", ceea ce ar infirma premisa. Pentru a decide valoarea de adevăr a argumentului trebuie să creștem numărul dovezilor care să susțină acea premisa. În general, la admitere, nu este nevoie decât să ne limităm la inferența din text, nu și dacă afirmațiile se aliniază sau nu cu realitatea factuală.


Coerența verifică dacă argumentul este organizat și are sens în ansamblu. Un argument coerent are părți care funcționează bine împreună, fără contradicții interne sau salturi logice.


Analizând textul despre regenerarea axonilor, avem premise solide care indică descoperiri din studii anterioare. Concluzia trasă din aceste premise pare a fi validă și argumentul este prezentat în mod coerent. Dar în cadrul examenului, sarcina nu ta nu va fi să analizezi dacă argumentul este corect în realitatea ci să identifici inferența din spate și să elimini contradicțiile din enunțuri. De regulă, în întrebările grilă sunt afirmații false care contrazic ideile din text sau nu au legătură cu contextul. De exemplu, "Axonii se regenerează mai bine fără intervenție când sunt ghidați de procesul de semnalizare chimică" prezintă o contradicție în sine, "se regeneraza fără intervenție când sunt ghidați", adică există o intervenție ghidată sau nu? În această situație, trebuie să fim atenți la utilizarea termenilor care pot fi contradictorii în enunț atunci când sunt folosiți într-un mod inadecvat.

Răspunsul critic și formularea unui contra-argument:


Odată ce am evaluat un argument, este important să putem răspunde în mod critic. Acest răspuns poate fi un contra-argument sau o perspectivă alternativă. Formularea unui contra-argument arată o înțelegere profundă a subiectului și capacitatea de a gândi în mod independent.


Din perspectiva studiului despre regenerarea axonilor, un contra-argument poate fi legat de faptul că aceste descoperiri, deși promițătoare, au fost realizate pe rozătoare și ar putea să nu se aplice în mod direct la oameni.

Capacitatea de contra-argumentare se bazează pe înțelegerea premiselor și concluziilor argumentului dar și a supozițiilor. În acest caz, o supoziție evidență este faptul că studiul făcut pe animale poate prezența idei promițătoare ce pot fi testate și pe oameni, dacă ele sunt dovedite că fiind funcționale. În practică, aplicarea rezultatelor unui studiu pe animale pe oameni este un proces complex care trebuie să verifice faptul că efectele pot fi sau nu generalizate și la oameni.

Concluzie:


Am discutat despre validitatea și consistența argumentului, despre inferența deductivă condițională și supoziții prezente în argument. Analizând un text complex și evaluând argumentele prezentate, dezvoltăm abilități esențiale în gândirea critică. Așa cum am văzut, este important să putem identifica structura argumentului, să detectăm erorile și să răspundem în mod informativ.


Ține-mă la curent cu noutățile despre examen

 

Ține-mă la curent!
Ține-mă la curent!
Ti-am salvat e-mailul!

Eroare

litigii gandire critica
ANPC
Instagram gandire critica
facebook gandire critica
tiktok gandire critica

Grile de Gandire Critica. Copyright 2023 @GC