Redirecting...

Daca nu ai fost redirectionat, Apasa aici.

Navbar
Notification Icon Example Modern Navbar
Cap. 2: Analiza contextuală a datelor

Cap. 2: Analiza contextuală a datelor




Oamenii sunt subiectivi când iau decizii pentru că au o perspectivă limitată asupra realității. Ce știm despre lumea exterioară sunt informații mediate de senzații și percepții. Din acest motiv, un tabel sau grafic care reprezintă un set de date devine singurul instrument util pentru a scădea riscurile și erorile când se iau decizii. Datele sunt informații brute, fără sens luate separat, dar care devin valoaroase în contextul în care sunt legate între ele, analizate și interpretate.

Când analizezi datele, a fi capabil să discerni, să compari și să interpretezi informația este crucial mai ales când trebuie să iei decizii în contextul unui examen de admitere, al unui business sau a unei investiții. Miza este mare iar presiunea de lua o decizie corectă presupune să știi ce ai de făcut cu informațiile la care ai acces. În lipsa datelor obiective și fără să ai o imagine de ansamblu, faci greșeli, fiind predispus să pierzi timp, să riști bani și resurse luând decizii neinformate.

Variabile și context



Analiza critică a datelor presupune: 1) înțelegerea conceptului de variabilă; 2) înțelegerea și evaluarea variabilelor în context.

Conceptul de "variabilă" se referă la o caracteristică sau o proprietate a unui obiect sau fenomen observabil care poate lua diferite valori.


Variabile Categorice:


Definiție: Variabilele categorice, cunoscute și ca date nominale, reprezintă informații care pot fi grupate în categorii bazate pe atribute sau calități. Aceste categorii sunt de obicei mutual exclusive și nu au o ordine naturală sau ierarhie.

Exemplu: Gen (masculin, feminin), tipuri de vehicule (autoturism, camion, motocicletă), culori (roșu, albastru, verde).


Variabile Cantitative:


Definiție: Datele cantitative sunt informații care pot fi măsurate și exprimate numeric.

Exemplu: Înălțime, greutate, vârstă, venit, temperatura, scoruri la test.


Exemplu practic: Analizând ratele de criminalitate dintre două orașe, este esențial să ținem cont de diverse variabile care o influențează, cum ar fi densitatea populației (“cât de mulți oameni locuiesc în aceste 2 orașe ?”), nivelul de trai (“care este calitatea vieții în aceste orașe?”) sau prezența serviciilor sociale disponibile (“ce factori sociali pot crește sau scădea rata de criminalitate”?). Acest lucru ne asigură că tragem concluzii informate și relevante în context.

Exercițiu: din acest exemplu practic, care sunt variabilele cantitative? dar cele calitative?

Concluzie



Am discutat despre faptul că analiza datelor implică un context și că fără instrumente utile precum tabele sau grafice, luăm decizii proaste. În contextul unei analize sunt prezente variabile. Am definit ce este o variabilă și care este diferența între variabilele categorice și cele cantitative.

Analiza îți oferă informații obiective dar ele au valoare doar când sunt aplicate în context. De ce? Pentru că doar astfel pot fi interpretate. Analizând variabilele îți creezi o privire de ansamblu asupra unei situații sau fenomen luând în considerare tendințe bazate pe diferențele și similaritățile dintre date.

Ține-mă la curent cu noutățile despre examen

 

Ține-mă la curent!
Ține-mă la curent!
Ti-am salvat e-mailul!

Eroare

litigii gandire critica
ANPC
Instagram gandire critica
facebook gandire critica
tiktok gandire critica

Grile de Gandire Critica. Copyright 2023 @GC